Wednesday, January 26, 2011

confidence

frankly speaking, tahap confidence dalam diri saya tersangat lah rendah pada suatu ketika dahulu. sehinggalah saya mula untuk majukan diri sendiri. bukan untuk orang lain tapi untuk diri sendiri.

dan actually, saya kurang menghadapi masalah confidence ni. i just wanna share this entry with some of my friends yang really really need something to bring back their confidence level into a satisfying state.

sejak saya kecil, dilahirkan sebagai seorang anak assistant manager di sebuah ladang membuatkan orang kenal diri saya. bukan nak membangga diri. semasa prasekolah, saya sudah mula menceburkan diri dalam persembahan sekolah dan saya mewakili sekolah saya ketika saya masih prasekolah untuk pertandingan tarian. saya diberi kepercayaan oleh cikgu untuk lead my group. bukan sebab saya anak orang berpangkat tapi usaha saya untuk cuba. dalam kehidupan saya mengenepikan soal taraf hidup seseorang. itu semua palsu.

ketika persembahan, walaupun saya membuat satu kesilapan besar, songkok saya terjatuh semasa persembahan tetapi itu tidak meng-gabra-kan saya, saya yakin saya masih boleh mengikut semula gerak tari yang lain sambil mengangkat semula songkok saya dan act natural.
kadang-kadang saya ketawa sendiri mengingatkan kisah saya ni. tal sangka. semasa saya darjah satu, pelajar senior darjah 3 dan 2 ada membuat persembahan bertemakan bahasa inggeris.
berlagukan: it's a small world after all..*sila google* saya yang berada di library ketika itu dipanggil bagi menjayakan satu watak tetapi percubaan saya gagal. tapi, takpelah. at least saya try.

dianugerahkan dengan kepandaian, alhamdulillah. ketika drjah 2, saya dinaikkan ke darjah 3 serta merta and i dont know why. so, i be friend with people which were older than me by a year. haha. all that was a gift from Allah. i didnt do so bad in exam and i know what will my dad say to me if i get bad results.

known by people in school put my confidence level higher than before. pernah satu ketika, kawan-kawan saya ditangkap oleh cikgu sebab main biji getah. *saya duduk ladang kelapa sawit dan kebun-kebun getah* saya yang berhampiran ketika itu, diberikan pula biji getah itu oleh cikgu tersebut. ngeee. kenapa la pulak kan. cikgu percaya saya la kan. maybe. haha. and boleh la guna untuk kira-kira. *saya suka jugak main dengan biji getah yang ada biji putih kat dalam biji tu. and kalau baling kat orang for sure sakit. then kalau gosok laju2 kat something like cement and then put it on someone's skin, haha, serious sakit, panas and pedih*

after that, saya pindah ke kluang and for certain reason unexplained by the headmaster, saya diturunkan ke darjah 2 semula maybe sebab it is nonsense to, in a sudden, put a student into higher level where he didnt belong there. saya sungguh stress. ye la. if not, saya akan ada masa yang lebih in future. grad awal setahun. kawin awal. dpt cucu awal. haish...unacceptable.*btw, saya sempat la jugak merasa drjah 3 di sekolah baru duduk bersama rakan2 sekelas yang lebih tua buat beberapa hari* but, it didnt stop me to conquer the class and school. again, being known by people make my confidence level getting higher. bukan untuk apa. tapi, buatkan sya lebih yakin menghadapi dunia. supaya tak down down down. memang la kena humble and all that and i still doing that. thats how you make people respect you.

being a prefect since standard 2 till 5 there memang cukup baik untuk menaikkan confidence level. selain banyak bercakap dlam kelas. selalu pergi ke depan. berusaha untuk pergi ke depan dan jawb soalan2 tertera di papan hitam. mmg usaha yang bagus untuk build up your confidence. then, mix la kan dengan all student. when i was standard 5, in the morning, while waiting for the bell rings, i will play 'along' with them them refers to the 12 years old boy and girls, and the juniors. we didnt really care about our age because we are one. get to know to each other sangat la penting untuk membina keyakinan diri bila kita berhadapan dengan orang. bukan lah asyik cakap depan cermin je. tak guna. kena real. and penglibatan dalam pertandingan2 masih harus dilakukan bagi menguatkan semangat.

pernah ketka saya baru sahaja baik after demam selama 2 minggu, saya dikejarkan ke hospital pakar kluang. saya mengalami demam yang sangat teruk and almost diserang penyakit anaemia sbb my red bllod cell in my body semakin berkurangan, and white blood cell banyak pula. sampai bergegar katil hosptal apabila saya menggigil akibat sakit tersebut. and after recover from that demam, ada games kat sekolah. i was asked, actually dared by the teachers to have a soccer tournament between student and teachers. alhamdulillah, saya tidak pengsan and some of my teacher a little bit worried sebab ye lah, baru je baik lepas tak datang sekolah 2 minggu. and sometimes, i think, bila confidence la kita akan jadi kuat semangat.

di luar dan di dalam sekolah, saya memang terkenal dengan bakat menyanyi. menyanyi bagi pertandingan2 di sekolah memang handal. juara sentiasa. and saya ada satu piala setinggi satu meter utk pertandingan tersebut. menyertai pertandingan karaoke di kelab di ladang tersebut adalah satu kemestian. pantang ada pertandingan karaoke di kelab tersebut, saya pasti akan join. haha. clubbing di usia muda. and people from all walks of life, pengurus ladang, pekerja2, assistant managers, clerk, typist, and anak2 manager smua hadir. and yeah, confidence level makin meninggi macam Bukit Chapel di kawasan tersebut.

drjah 6, saya berpindah ke sekolah baru. and kena lah confidence untuk berhadapan dengan new people, new surrounding. at first, i was put into the second class, but after few days, i guess 2 days, saya telah diletakkan di kelas pertama. ouh. diorang ni nampak macam terror sumer. agak takut sedikit. tapi, saya tetap kuat. life must go on. well, walaupun baru je masuk sekolah tu, i was elected as a prefect. haha. tapi, one thing la yang rugi, kalau kat sekolah lama, saya dah jadi ketua pengawas dah. ruginyer. tapi, oklah. kat sekolah baru, lebih bnyk pertandingan yang saya sertai. achievement top 4 bukan sahaja dalam kelas tapi seluruh darjah 6 membuatkan peluang untuk menyerlah lebih bagus. haha. kecik2 lagi dah berfikran jauh. saya dan 3 perempuan yang top 3 tu telah dipilih menyertai Kuiz Sains Angkasa, Kuiz Kesihatan, Kem Pelajar Cemerlang di SM Sains Johor. wooh. semua tu hasil berkat dorongan yang lain dan usaha untuk meningkatkan diri. diberi sanjungan sebagai Tokoh Pelajar Berhemah Tinggi membakar semangat untuk semakin maju. yay.

ketika sekolah menengah, di Sekolah Tinggi Kluang, sekolah yang terunggul di Kluang dan sekolah harian terbaik malaysia, confidence level saya agak menjunam akibat melihat pelajar2 yg terror2 belaka. tapi, masih memegang jawatan seorang pengawas dan AJK kelab. walaupun menyertai pengakap bagi saya agak bosan tapi ada satu benda yang saya suka..tetapi agak kecewa..ketika form 2, pasukan Pengakap 01 gagal meraih juara kawad kaki NGO negeri johor. harapan untuk ke peringkat kebangsaan lunyai sama sekali. tersangatlah hampa. formasi semua dah cukup baik tetapi kesilapan pada command mengurangkan markah kami beberapa mata.

jadi, bagi memulihkan semngat dan menaikkan semula confidence level, saya beralih ke bidang penulisan dan sastera. mewakili sekolah dalam pertandingan berbalas pantun perlu confidence tinggi. sesi membalas pantun perlu kepantasan minda kerana masa hanya 30 saat sebelum membalas pantun pihak lawan. kalau kurg keyakinan diri, mungkin pantun tidak dapat disiapkan dan gagal membalas pantun. tapi, saya tidak begitu. penyertaan dlam bidang penulisan bagi menebus semula kekecewaan tidak dapat beraksi di peringkat kebangsaan ditebus apabila saya memenangi saguhati dlam Pertandingan Menulis Esei BM Hari Pengguna. haha. dlpatlah juga rm100 and sijil kebangsaan. not bad lah.

ketika form 4, life in mrsm was totally different from what i expected. i never thought this mrsm life sgt korporat. siap ada pilihanraya. and as the only one yang dapat 3.5 dalam kelas * i think i'm the only one* my classmate suruh cuba nasib uutk pilihanraya Badan Wakil Pelajar. memang gila. tak sangka kecik2 lagi saya dah beegelumang dalm politik. haha. saya yang pendiam nih di mrsm maybe akibat culture shock tiba2 ditegur oleh senior. wooh. mmg lain. classmates menolong mengagihkan poster and sticker utk promote saya. sgt eterharu and kagum and xcited. lebih memeranjatkan, senior tnya, kau ke yang dalam poster tu, lain giler. poster tu rambut PUNK!. haha. and tak disangka2, i bet yg lain and menang kerusi BWP. lebih memeranjatkan, ramai kagum sbb saya mengalahkan this one guy. dia mmg famous, athlete sekolah tapi yeah...I BEAT HIM. YARGH!!

so, confidence level makin okayh coz bnyak lakena buat ucapan atas pentas and bnyak kali kena jumpa pengetua and HEP/HEA, cikgu2. smualah. and saya bgga jadi diri saya.

after trial SPM, saya membuat keputusan untuk ambil scolarship SPC. kena be a very confidence person dlm program ni. ye la. even nak jadi the choosen one pun kena interview in english. and alhamdulillah, i made it.




and sekarang ni, saya tengah dlam beberapa hari je lagi untuk further study kat UQ, University of Queensland. the top 50 universities in the world. doakan saya berjaya capai apa yang saya cita-citakan. see ya!

ingat, anda perlu tingkatkan keyakinan diri. tak terlambat lagi. and masih ada chances. GOGOGO!!!!



2 comments: