Friday, April 15, 2011

semua orang pun bercakap

Kita akan dengar orang bercakap tak kisah la pagi petang atau malam.
Dan ada yang just nonsense, facts, info, and saja nak keringkan air liur.

And the problem is, bukan semua benda kita perlu cakap. Perlu beritahu orang lain. And in fact, we need to be sure on.what we said to the others. And some might get offended, and maybe the rest will be ouh, ok.

Ada orang yang pandai jaga hati orang lain, ada orang suka menunjuk nunjuk, ada orang yang cakap macam gepang. Semua tu, all that ada kat sekeliling aku. And it happens everyday. And i'm sick of it. Maybe aku akn jadi orang yang jaga hati orang lain sebab aku macam tak sampai hati nak cakap face to face dgn dia:

1. Hey kau, stop insult people la weyh. Macam la kau bagus sgt.
2. Woi, kau nak cakap kau kaya la ni. Nak beli barang semua yg mahal2. And, ayat kau yang refer-kan bnda tu sbgai, mahal ni weyh, sangat la annoying.
3. Stop merendahkan orang, kau pun apa kurangnya.
4. Munafik giler, dah cakap tap tak buat.

*and of course la, ayat2 di atas are based on real life. Bukan rekaan semata-mata*

Tapi, itu adalah contoh univeraql. Banyak. Jadi, renung-renungkanlah.

To my anak2, jgn jadi macam ni tau. Daddy kasi amaran keras ni.

No comments:

Post a Comment