Monday, January 21, 2013

#InternDay46

sebenarnya, aku nak publish this post semalam tapi disebabkan internet yang bagai berok putus kaki putus  tangan putus kepala yang tak dapat nak disambungkan lagi, ahha, kejam tak aku. tak, aku tak kejam tapi internet yang kejam sebab buat aku macam ni semalam. sangat slow. hari ni aku nak bercakap pasal tempat intern aku yang jaraknya lebih kurang 25 minit naik kereta daripada rumah aku. Malaysian Mosaics Berhad. 

well, the title ask me to talk about my intern day 46, tapi i will put everything from day 1 till now into this. bukan la every single details like aku pergi tandas ke, makan kat cafe pukul 3 petang ke. not something like that but a good one. maybe. mungkinkah?

taapi mari kita mulakan with day 46 story. takdela panjang mana. semalam as usual i did compressing thingy, compressed the powder into cake. banyak la jugak. about 10-15  or maybe 20 pieces.  and then, while i was sitting lazying around in front of my laptop, brwsing things, Wak Shaid, my supervisor came to me and asked me to follow him to go to the lab at the back. hah buat apa? suspens tak? tak. ok move on. we were going to do some glaze printing and spraying. kalau taktau sila google. tapi aku tau kalau sapa2 yg malas nak google tu let me explain. *bajet cakap dgn blogreader padahal ada ke org baca blog aku ni tapi takpe aku tulis ni utk my future self baca balik, lepastu muntah tengok ayat2 gedik bongok*

glaze printing ni adalah, when the green tiles atau pun dipanggil tiles yang baru sahaja dicompressed daripada powder tu, diambil dan diletakkan atas permukaan yg rata and then we put a layer on top of it *layer tu ada corak tau* and then we put some sort of liquid yang pekat la ada different types of colours. lepastu, by using something yang agak keras keras lembut gittuew macam wiper lebih kurang tapi bukan la, tarik that colour press on the layer tadi and through that layer colour akan diffuse into the layer and melekat pada green tiles tadi with patterns. boleh nampak tak? get it? like when you see your tiles and see different kind of corak macam tu la what we did on my day 46 of my internship.

tapi bila dah print one colour tu, thats not tge end of the story. kena print like 3-4 layers of different colour. walaupun grey colour, tapi the next layer will be grey jugak tapi a bit lighter colour dia. penat kott. after we finished with all 9 tiles *ouh, lupa cakap bukan buat utk satu tiles je, tapi ada sembilan hoii* 9 darap 3-4 layer, berapa banyak peluh jantan dihabiskan and im a bit dehydrated masa tu tapi takde water resource kat tempat tu. so tahan je la. bila dah siap, we put the tiles one by one on spray cabin. some kind of machine. and then spray macam spray makeup tu, lebih kurang la gaya dia tapi besar la lagik. takkan la pakai spray makeup ANTM tu. bukan sama sekali. 

jadi bila dah siap, we put the tiles atas trolley and berjalan lenggang kangkung tabur padi bagi ayam makan. haha merapu. menolak troli tu dengan segala kudrat yg ada. entah berapa lapis entah batu atas trolley tu and then bawak g rolling kiln E. macam rolling in the deep adele tu. *merapu lagi* suhu that rolling kiln tu bukan calan calang woo macam nak masak kek batik ke, kek chiffon tu, suhu dia more than 1200 degree celcius wa cakap sama lu. kalau even lalu tepi that kiln pun boleh rasa bahang api tu. seb baek muka aku tak terbakar. wakakaka. RKF and RKE ni ada orang yang tolong masukkan tiles ni kalau ada R&D people nak bakar sample so legalah sikit. tapi, semalam ni aku pulak yg kena masukkan sendiri. dah la worker tu tak mesra alam. muka macam nak kena lempang pun ada. tapi apakan daya, itu memang muka dia, setiap kali aku datang pun itu memang muka dia. lulz. wakakaka. *okay, tak baik wakakaka orang*

bila dah masukkan the samples yang ada 9 keping tu, i have to wait like 55 minutes untuk dia keluar balik daripada kiln tu from the other end. just so you know the kiln panjang dia lebih satu kilometer. terkejut beruk tak? kalau tak, bagus. kalau ye, kau memang beruk. wakakaka. okay, jom forward time kepada 55 minit kemudian. when i took the samples, 6 tiles in a row. hambekk kau. aku memang dah agak dah mesti tak sempat nak grab all 6 macam tu je. so, i only managed to grab 4 of them and the other 2 terlepas. gerak laju gila kott. mana la nak sempat. dah la amik sorang je. 

dan, dengan tidak disangka-sangka, tadaaa, machine ter stuck sbb tiles yg sepatutnya aku ambik tu tersangkut and menyebabkan semua tiles kat belakand dia tersangkut jugak. sekian. haha. belum habis lagi. bila da stuck tu, i was nervous la kan takut machine rosak ke hape. dengan berhati-hatinya i grab another 2 tiles yg sepatutnya i grab tadi. seb abek kau tangan aku tak tersangkut lalu putus lalu meratapi kesempurnaan hidup. takk. alhamdulillah selamat. dengan segala kudrat yang berlebihan, kena pulak cepat cepat ambik another 3 tiles yang baru keluar daripada kiln tu. kan ada 9 tiles tadi. so, nasib baik dapat grab all those three. alhamdulillah. 

bila balik je daripada ambik samples tu, sampai lab, all the colleagues dah bersiap siap untuk balik. diorang ni, belum pukul 5 dah bersiap nak balik. kemas kemas semua. diorang ingat aku g toilet lama sangat. padahal aku pergi ambik 9 tiles ni sorang sorang kau tau tak. tapi aku tak marah diorang, cuma urghh. 

masa tu muka penampilan semua tolak tepi dah. baju dah terkeluar, rambut pun serabai. macam orang seleta. tau tak orang seleta? ahha/ *aku bukan racist tapi tu orang yg selalu cakap kalau serabai*

maka, itulah kisah semalam. #InternDay46
gambar dia atas adalah gambar one of the part dalam kilang tu. as you can see, yang bentuk segi tiga macam corong tu adalah spray dryer, kat kiri gambar tu adalah ball mill. panjang kot benda tu. kalau hempap aku terus mati patah riuk. panjang dia 1100 meter. satu kilometer la. kemaiinnn panjang gila. kat kiri bawah tu yg ada 3 benda tu, tempat spil yang dah siap dia salurkan ke undergrounf tank. hebat tak? yang kat kanan tu ada cylo dalam 100 bijik. berlambak gila. dalam tu ada macam colour dalam bentuk powder bila dah campur dengan body.

baiklah, panjang gila kott aku tulis utk day 46 sahaja. maka terbantutlah hasrat utk tulis drpd day 1 sampai day 46. kita sambung lain kali.

saya cinta mati sama nadia nicole



cheerios. 

No comments:

Post a Comment