Friday, January 18, 2013

surau hari khamis


semalam i call you, you tak answer. mukadimah.
alkisahnya, emak nak buat kenduri and she chose yesterday sebab orang buat yassin kat surau. the day before, i asked my mum,
"mak, kena pergi surau ke"
dengan suara yang lemah tak lemah, sebab i am having fever, a bit headache, runny nose and this annoying big pimple on my nose, i tried  to make excuse. semalam pun, i asked randomly again, but she didnt really answer, but as the only man in the house for the moment, i talk to myself, i should represent my family. takkan la nak hantar makanan and blahh macam tu je kan.

so, i went to the surau, berpakaian baju putih daripada Indonesia dan seluar track and songkok tinggi 6 inci. so i drove my car with yellow light warned for more fuel. sesampai di surau, berbisik dalam hati, banyaknya motor. and then i put the foods that mum cooked for orang surau. Wak Resad atau nama sebenarnya Arshad, helped me to carry the foods. relieved. banyak jugak la orang hantar makanan sebab bacaan yassin ni ikut zon untuk orang hantar makanan.

and actually mak berhajat untuk hadiahkan dan sedekahkan bacaan yassin kepada arwah abang, Fazrul Ezry and her parents, my datuk nenek. ramai la jugak list orang yg meninggal yang dibacakan and i was like, urmm. sedih.

so, we gathered around in a circle and read Yassin together.
few kids were there too. and the range of age of people there is liek 4-10 years old, and the rest 30++ years old. ad im the only person yang 21 year old there. where are the rest of the teenagers? hmmpphh.

after that, we eat together, ada roti canai, nasi lemak mak masak, ayam rendang, kacang, timun, sambal tumis, mee hoon, bubur and etc. banyak jugak lebih makanan and we packed and gave them to the neighbours.

and the highlight of the day: all kids were smiling at me like wow, im so happy to see them smile at me.

No comments:

Post a Comment